29/01/2010

jan 29

En hand åker upp i universitetsluften vid morgonens föreläsning. En tjej beklagar sig inför läraren att pronomenet "man" har börjat överanvändas. "Det blir så tröttsamt att läsa. Till exempel på Facebook så skriver folk 'Man är trött i dag, man var ju ute i går', men det som menas är egentligen 'jag'." Läraren håller med om att det används onödigt ofta, varpå en smärre diskussion bryter ut. Det är knappt så att ni kan förstå hur mycket vi blivande svensklärare har att stå i om dagarna.

2 comments:

B. said...

Hehe!
Jag har alltid varit en flitig brukare av pronomenet "man".
Men nuförtiden försöker jag att inte använda det i betydelsen "folk i allmänhet", utan snarare som ett litet ersättningsord där "jag" blir för tjatigt. Eller i meningar som: "När man är 15 år får man köra moppe". Då tror jag att det är ok.

Hur ställer du dig till detta pronomen, efter en så allvarlig diskussion på universitetet? ^^

bea said...

Haha, jag ställer mig inte så mycket till det, alls. Känns lite halvnödvändigt att ha en hel diskussion om det ordet. Jag kommer säga till mina kommande elever att de kan tänka efter innan de skriver "man" i en text, men hur det används i talspråk känns mindre relevant. I talspråk bara kommer orden, ju. :P