23/09/2012

23 sep


Jag gjorde det! Köpte en ny Macbook Pro, alltså. På min nya fungerar till och med The Sims 3, så bara det var ju värt pengarna. Beställde genom Apple Store, hemsidan alltså. 10 % studentrabatt plus ett presentkort på 700 kronor. Blir väl att jag shoppar musik i iTunes för det. Låtar som inte finns på skivor. Typ En stannfågel ger sig av. Måste även säga att Apples hemsida har jäkligt bra leveranstider. Beställde datorn vid tvåtiden på onsdagseftermiddagen, och precis till elvakaffet dagen därpå hade budkillen plingat på min dörr. Nu blev det tyvärr inte så, eftersom jag hade lektioner på John Bauer och grejs. Men fick i alla fall datorn runt klockan två, alltså ett dygn efter att beställningen gjordes. Tack, Apfel!

Men för att väga upp detta Apple-hyllande inlägg kommer här lite smisk. Ville göra en fabriksåterställning på min gamla Macbook, eftersom den skulle säljas. Fabriksåterställning innebär - precis som ordet antyder - att datorn ska bli exakt som den var när man köpte den. Och jag köpte ju min dator med OS X Lion. Det var här det blev knas. Apple-skiten kunde inte återställas till Lion eftersom jag hade uppdaterat till Mountain Lion genom AppStore. Det var ju i och för sig inte i hela världen, eftersom det ju oftast är positivt att sälja datorn uppdaterad till det senaste. Men när jag hade återställt datorn och skulle installera operativsystemet så var jag tvungen att logga in med mitt AppleID, vilket ju blir helknasigt eftersom datorn skulle säljas. Då blir det väl typ så att köparen inte kan göra uppdateringar av datorn senare, eftersom operativsystemet är kopplat till mig. Var till och med inne på Digital Inn-butiken och frågade hur jag skulle göra, och där trodde de att man inte behövde fylla i sitt AppleID, utan bara trycka på fortsätt. Det gick dock inte när jag sedan satt på campus och skulle prova. Campus, ja. Ännu en skitgrej med Apples fabriksåterställning: för att kunna installera operativsystemet (det vill säga installera hela datorn) är man tvungen att vara ansluten till wifi. Helt sjukt! För oss som bara har mobilt bredband blev detta ett stort problem (försökte köra wifi genom min iPhone, men den har ju typ världens långsammaste uppkoppling i relation till vad som krävs för en hel dator). Tänk om man sitter mitt ute i skogen och måste installera om datorn? Jävla Apfel-påfund. 

Jaja. Det där upprörde mig bara otroligt mycket. Skitsaker, egentligen. Nu är datorn såld, och jag har min nya. På bilen där uppe syns förresten vårt nya lilla skrivbord! Det är egentligen inte alls ett skrivbord, utan med en byrå av något slag. Det är i alla fall mormors gamla möbel, som har stått i sommarstugan så länge jag kan minnas. Mamma har berättat att mormor sparade ihop sina slantar för att kunna gå och köpa den där byrån. Det gjorde hon år 1958, på PUB i Stockholm. Och nu står den i vårt vardagsrum. Fint, blev det! Bilden illustrerar väl inte hela finheten särskilt mycket, men jag orkar inte ta en ny bild på bara byrån. Den där får helt enkelt duga.

No comments: