10/07/2013

10 juli

Dagen är kommen! De utlovade Grekland-bilderna publiceras här och nu. Jag kommer inte att skriva så himla mycket om resan, egentligen, utan ni får helt enkelt nöja er med bilderna. Lite kommer jag så klart berätta, utifrån bilderna liksom. Men inga långa haranger. Resan var väldigt bra, så kan den summeras. Jag hade aldrig varit i Grekland förut, vilket Victoria däremot hade. Vi var alltså på en ö som heter Zakynthos. Den lilla staden vi bodde i heter Argassi, och ligger ungefär fyra kilometer från Zakynthos stad ("huvudstaden" och ön heter alltså samma sak). Där har ni bakgrunden. Nu kör vi bild-race!


Vi tog tåget till Arlanda från Linköping. Här väntar vi på att checka in bagaget.En av de första eftermiddagarna tog vi en promenad i byn. Det var stekvarmt, så vi orkade inte gå särskilt långt. Men en del av staden hann vi se. Argassis lilla centrum består av en gata med en massa restauranger, souvenirbutiker, supermarkets och hotell. Staden man ser där borta är Zakynthos stad.
När vi hade promenerat en liten stund gick vi till en bar och tog var sin kopp kaffe. Vi hade druckit upp, betalat och gått därifrån när jag sa: "Åh, tänk om vi såg en katt med en massa kattungar nu! Vad kul det vore!" Ett par sekunder senare rasslar det till i en buske vid sidan av vägen, och en kattunge kommer fram. Ytterligare några sekunder senare kommer ett helt gäng kattungar till, och sist av alla går kattmamman. Vi blir helt lyriska över gulligheten hos dessa kattungar, som börjar busa med varandra och dricka vatten ur en plastbunke någon har ställt fram.Grekmat!Så här såg nästan alla våra dagar ut: sola, bada, läsa. Vi läste massor av böcker. Det allra bästa med vårt hotell var att det låg precis vid vattnet; det hade som en egen liten strand. Och precis ovanför stranden, på baksidan av hotellet, fanns en stor gräsyta med solstolar och parasoller. Där låg vi och vilade oss om dagarna. 

En annan sak vi ägnade oss åt var att spela pingpong. Pingpong är alltså vårt namn för sådant där "strandtennis"-spel man kan köpa i turistbutiker utomlands. Två plastracketar och en boll. Sjukt roligt.
En förmiddag tog vi en promenad in till Zakynthos stad. Vi var ute redan vid nio, eftersom det blev så otroligt varmt redan vid tiotiden. Och den värmen ville vi ju inte promenera i. När vi var framme, vid tio (ja, det tog en hel timme att gå fyra kilometer i värmen. Det blev många vatten- och fotopauser), var det stekvarmt och vi var genomsvettiga.


På bilden ovan ser ni när jag tar bilden två snäpp ovan. Kul, va? Staden som skymtar till vänster i bild, vid vattnet, är Argassi där vi bodde. Vi var alltså på väg åt andra hållet, mot Zakynthos.Något slags kyrktorn i Zakynthos stad.

När vi hade sett det mesta i Zakynthos stad tog vi en cola och vilade lite. Sedan tog vi en taxi tillbaka till Argassi, för vi orkade inte vänta på bussen. Fast jag prutade på taxipriset, så det kändes okej.

Argassi.


Vi spelade en hel del gin rummy i Greklandet.


Lite av vårt hotell och poolen.


Jag smulade ner Pringles på balkonggolvet. Sedan tittade vi på när myrorna hämtade alla chipsbitar och bar iväg dem. Den här biten är några centimeter i diameter. Jag har nog aldrig lyckats fota en helt skarp bild med reverse lens. Inte på myror, i alla fall.Vi åkte på båtutflykt en dag. Man skulle få se sköldpaddor och grottor. En bra kombo, tyckte vi. 


Vi hade tur och såg flera havssköldpaddor. Jag tror att vi såg tre olika, men en av dem var bara under ytan. De andra två kom upp till ytan två gånger var. Riktigt häftigt att se havssköldpaddor på riktigt, galet stora!Förutom havssköldpaddor såg vi en båtkiosk. Först stod den parkerad vid stranden...


... sedan backade den ut, hakade sig fast i en annan turistbåt och sålde läsk till passagerarna.

En middag: hawaii-pizza. Jag bad om fetaost på pizzan och behövde inte ens betala extra för den. Fatta vad bra.Argassis kyrkogård.

En av ödleraserna jag hittade i Grekland är den här. Sådana här ödlor kryllade det av vid vårt hotell, så jag hade något att kolla på hela dagarna när vi låg och läste/badade/solade. Vissa var gröna, som den på bilden, andra var mer bruna. Den minsta ungen jag såg var pytteliten, bara omkring fem centimeter lång. Den var som ett yngel i jämförelse med de lite större ödlorna.


Nu kommer lite blandade bilder från våra mobilkameror. Här sitter jag och dricker en espresso efter en meze-middag.


En elvafika: dubbel espresso (cappuccino för Victoria) och mini-Oreos.
En liten kompis jag räddade livet på. Ja, livet! När jag hittade den i gräset hade en myra attackerat den och slet i hela larvens ansikte för att den skulle dö. Men så kom jag till undsättning, lyckades peta bort myrans envisa små ben/armar/whatever och larven levde lycklig en stund till (hoppas jag).Några matbilder måste jag bara lägga upp. Den här, till exempel. Från vår favoritrestaurang Zorbas. Vi gillade Zorbas för att de hade godast mat, avslappnad stämning och trevlig personal. Maten på bilden kallas Meatballs Zorbas. Köttbullar i tomatsås verkar vara poppis i Grekland, jag tror att vi provade fyra-fem olika varianter av det under våra veckor där. Zorbas-bullarna tog ändå hem alla priser. Det vita  på köttbullarna är så klart fetaost.En av alla gyros vi åt. Och en greksallad på sidan. €7,50 för två personer, tror jag. Alltså en greksallad och två gyros.


Vi åt meze två kvällar. Meze är alltså som tapas, fast med grekmat. Här åt vi fetaost, tzatziki, bröd, något slags blandning av kött och kyckling i en jättegod sås (kyparen rekommenderade den rätten, och den var så god att vi tog den båda meze-kvällarna), kyckling i currysås och så återigen lite köttbullar i tomatsås.


I poolbaren på vårt hotell jobbade en übertrevlig kille. Vi hann verkligen bli kompis med honom under våra två grekveckor. Han fick göra åtskilliga koppar kaffe åt oss när vi hade våra solstolsdagar. Och ofta en kopp kaffe på kvällen, också. En kväll fick han göra två drinkar åt oss. Jag tog en alkoholfri och jag minns inte vad Victoria tog. Men fina var de, i alla fall! Den godaste hamburgaren jag någonsin ätit på restaurang. Eller kanske godaste någonsin. Den var så god att vi var tvungna att gå till restaurangen två gånger, så att jag kunde äta den igen. Bacon- och cheese-burgare med världens godaste pommes. €5.

En gyrosbild får avsluta detta fotokalas. Galet goda pitabröd de lyckas göra i Grekland. Själva brödet menar jag, alltså. Varför får man aldrig sådant i Sverige? Dock förstod aldrig Victoria och jag riktigt grejen med att stoppa ner en massa pommes i gyrosen. Hade oftast varit godare utan. Fast grek-gyros var ändå en vinnare. Bra lunch för typ €2.


No comments: