15/05/2013

15 maj

Apropå absolut ingenting så påbörjade jag i dag ett experiment. Eller ett projekt, eller vad man ska kalla det. Ett test. Det hela gick till så här: jag googlade runt på det stora internetz och hamnade på olika vegan-sidor. Jag läste om någon kändis som tydligen blev vegan efter att någon hade sagt till honom att hans hudproblem skulle försvinna om han slutade konsumera mejeriprodukter. Killen slutade med det, och hans hy blev relativt snabbt mycket bättre. Då googlade jag på det, det vill säga hudproblem och mejeriprodukter. En hel drös med människor anser tydligen att det finns ett samband mellan akne och mejeriprodukter. Slutsatsen av detta är att många människor kan bli av med sin akne om de slutar med mjölk, grädde, ost och annat. Många personer jag läste om hade, precis som jag, testat en hel del grejer - bland annat Tetralysal - men ändå inte helt blivit av med sin akne. Så slutade de med mjölkiga grejer. Och efter ett tag försvann aknen.

Det där låter ju toppen! tänkte jag. Jag smsade nyheten - eller ja, någon nyhet är det väl egentligen inte, för de flesta; för mig var det dock nya rön - till min systeryster Therése, och vi bestämde oss för att prova. Varför inte, liksom? Då började nästa googlings-session (undrar hur mycket jag har googlat i mitt liv?), som gick ut på att hitta substitut för olika mejeriprodukter. Jag älskar yoghurt with a passion och behöver byta ut just den produkten mot något vettigt. Jag kan ju liksom inte äta gröt varje morgon, det blir inte gott. Och så är det ju alla dessa maträtter med grädde, creme fraiche och annat... Sådant måste ju bytas ut mot något. Man får nog prova sig fram, kolla lite hur veganer laga mat och utgå från det, tänker jag.När jag var på Hemköp köpte jag i alla fall det som syns på bilden ovan: havregurt och vegan-steksmör. Någonstans måste man ju börja. Jag var väldigt skeptiskt till havregurten. Men när jag öppnade den och luktade på den så verkade den ändå helt okej. Den luktade lite sötare än yoghurt, men inte direkt äckligt. Sedan hällde jag upp lite havregurt i en tallrik. En lite gulaktig, slemmig sörja mötte mig. Det såg lite ut som Frestas vaniljsås, fast mer utspätt. Sedan åt jag havregurten. Det var inte gott. Jag vet inte exakt vad det smakade, men det smakade väldigt sött och konsistensen var ingen höjdare. Jag kunde inte ens äta upp en hel tallrik av den där gurten, för jag började må lite illa. Jag får nog leta vidare efter ett bra substitut till min yoghurt. (Jag äter yoghurt cirka två gånger om dagen, ibland tre, så det blir verkligen ett projekt för mig att hitta ett substitut till det.)

Det är väl ungefär allt jag har att skriva om ämnet dra ner på mejeriprodukter än så länge. I kvällens middag är det creme fraiche, så där spricker planen lite. Men i morgon ska jag nog klara mig. Kaffe med mjölk ska jag sluta med, i alla fall. Blir bara svart kaffe framöver.

2 comments:

Sandra Nordin said...

spännande! det finns nog fler naturliga orsaker till saker och ting än vad vi tror.
kan även meddela att delicatobollar är veganska!
/s

bea said...

ja, mat + kropp är ändå ett koncept jag tror på. :) åh, vad bra, jag älskar delicatobollar! :D