23/03/2011

23 mars

Elizabeth Taylor har tuppat av. DN har skrivit något slags text om Taylors liv, och när jag läste den upptäckte jag så många konstiga saker att jag är tvungen att klistra in texten här. Alla konstigheter (såsom språkfel och grammatiska fel) är rödmarkerade. Eventuella kommentarer från mig är inom parentes (rödmarkerade).

Den brittisk-amerikanska skådespelerskan Elizabeth Taylor har avlidit 79 år gammal enligt ABC news och CNN.

Elizabeth Taylor som var född ("som föddes" hade kanske varit en bra formulering?) i London av amerikanska föräldrar och hade därför dubbelt medborgarskap.

Hon började med balettlektioner redan vid tre års ålder i London. När andra världskriget närmade sig flyttade familjen till Los Angeles där Taylor via en bekant till familjen mötte Cheever Cowden ordförande och delägare i Universal Picture.

Han föll för flickans exceptionella skönhet, genom en ovanlig mutation had hon dubbla ögonfransar och gav henne kontrakt. (Varför gjorde ni inte denna mening till två meningar? Varför har ni skrivit "had" i stället för "hade"? Och vad för slags kontrakt fick hon? Bostadskontrakt, eller?)

Hon (det hade varit trevligt om ni någon gång återetablerade namnet Taylor) debuterade i filmen ”There’s One Born Every Minute” vid nio års ålder och medverkade därefter i ett stort antal filmer i allt från "Jane Eyre" till "Familjen Flinta".

Hennes stora genombrott kom med rollen ("Sitt stora genombrott fick hon med rollen..."?) som Velvet Brown i filmen "National Velvet" som blev en stor kassaframgång för filmbolaget MGM.

Under inspelningarna av filmen, som handlar om en ung flickas kamp för att vinna galopptävlingen Grand National, föll hon av en häst och fick de ryggproblem som följde henne resten av livet.

Som vuxen spelade hon i ett stort antal filmer, och fick Oscarsstyetter som bästa skådespelerska för "Inte för pengar..." 1961 och för "Vem är rädd för Virigina Woolf", där hon spelade mot sin man Richard Burton, 1967 (observera att den här meningen inte slutar med en punkt)

Andra stora filmroller som gjort henne berömd hade hon i "En plats i solen", (1951), "Katt på hett plåttak", (1958) och "Så tuktas en argbigga", (1967).

Taylor var gift inte mindre än åtta gånger bland andra med skådespelaren Richard Burton två gånger. Första äktenskapet vid 18 års ålder var med hotellarvtagaren Conrad Hilton Jr.

Hon var starkt engagerad i kampen mot Aids. Taylor var med och startade en forskningstiftels om sjukdomen när hennes motspelare skådespelaren (surprise! Motspelaren var en skådespelare!) Rock Hudson avled i sjukdomen. Hon drev också en egen stiftelse Elizabeth Taylor Aids Foundation ("en egen stiftelse vid namn" hade kanske varit en bättre formulering).

Taylor var god vän till Michael Jackson och stödde honom under rättegångarna kring 2005. Hennes åttonde giftermål, med byggnadsarbetaren Larry Fortensky, skedde på Jacksons gård "Neverland" 1991.

Under 2000-talet berättade Taylor att hon hade svåra hjärtproblem. Hon bröt också rygger fem gånger, bytte ut båda höftlederna, har överlevt (plötsligt byte av tempus) en hjärntumår, hudcancer och två svårartade lunginflammtioner. Taylor var under slutet av livet rullstolsburen.

Hon lades in för hjärtproblem på ett sjukhus i Los Angeles i februari.

I Taylors sista intervju, i Harpers Bazaar, sa hon bland annat att hon aldrig tänkt skaffa sig vare sig så många ädelstenar som äkta män utan att hon bara hade varit extremt lyckligt lottad (är det någon som förstår den här satsen?).

---

För att komma från en av Sveriges största dagstidningar är den här texten inget vidare bra. Nu har jag bara gjort en snabb genomläsning, och ändå hittat alla dessa konstigheter. Ibland märks det tydligt att journalister har bråttom att få ut grejer på nätet. En korrekturläsning hade varit på sin plats, tycker jag.

2 comments:

Elvira said...

Ibland undrar jag om yrket korrekturläsare fortfarande finns kvar. För dags- och kvällstidningarna verkar inte ha några sådana som jobbar hos sig i alla fall.

bea said...

tror inte att det finns längre! tror att folk som skriver böcker och liknande låter sina vänner korrekturläsa, typ...